Sähköauto ja ukkonen

Usein näkee pohdittavan että miten sähköautot kestävät vettä ja voiko niitä ajaa saati ladata vesisateessa. Luonnollisesti sähköautoa voi ajaa vesisateella ja auto kestää todnäk paremmin roiskevettä kuin keskivertopolttomoottoriauto. Harvahan esim. tietää että vakuutukset tyypillisesti eivät korvaa jos ajat rankkasateella polttomoottoriautollasi tulvakohtaan siten että polttomoottoriauton moottori hörppää vettä ja pahimmillaan vaurioituu. Sähkömoottori on sen verran yksinkertainen laitos ja hyvin eristetty, ettei samanlaista riskiä ole. Mutta en silti suosittele että kukaan lähtee leikkimään sukellusvenettä patteriautonsa kanssa, todennäköisesti jotain hallaa autolle siinä kuitenkin aiheuttaa ja vakuutusturvasta ei ole mitää takeita.

Mutta miten sitten ukkonen? Pienestä pitäen on opetettu että ukkosen tullen kaikki sinistä sähköä syövät laitteet tulisi irrottaa sähköverkosta jännitepiikkien vuoksi ja olen tuota kerran itsekin todistanut valokaaren syntymistä keittiön tiskipöytään salamaniskun seurauksena. Todella vähän on kuitenkin ollut keskustelua siitä voiko sähköautoa ladata ukkosella tai pikemminkin voiko sähköauto vaurioitua mahdollisesta jännitepiikistä. Lyhyesti vastaus on että voi ja jos haluaa pelata varman päälle, niin auto kannattaa irrottaa latauksesta kun taivas täyttyy salamoinnista. Se että mikä on salamaniskun ja jännitepiikin todennäköisyys, siitä voivat sitten tilastotieteilijät ja metereologit laskea lottokertoimia. Ylijännitesuojia on tyypillisesti niin kotilatauslaitteessa (tai keskuksessa) mutta jos mietitään että sähköauton hinnalla ostaa aika monta taulutelevisiota tai laajakaistareititintä, niin sitä voi jokainen pohtia näkeekö vaivan latauspiuhan irrottamisesta.

Joka tapauksessa Ylekin raportoi salamaniskujen aiheuttamista vahingoista, joten näitä “onnekkaita” löytyy kyllä ihan todistetusti: https://yle.fi/uutiset/3-12568042

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *