Patteriauton renkaanvaihto

On se aika vuodesta kun talvi yllättää autoilijat, myös patteriautoilijat. Sinänsä patteriauton renkaanvaihdossa ei ole mitään ihmeellistä kun huomioi muutaman asian:

  • Patteriauto painaa merkittävästi enemmän kuin vastaava polttomoottoripirssi. Ts. se 20 vuotta hyvin palvellut läkkipellistä kasattu saksitunkki saattaa antautua 2,5 tonnia painavan patteriauton alla. Jos siis itse kiekot heittää alle, niin kannattaa satsata sellaiseen hallitunkkiin jossa kantavuus on reilusti yli auton omamassan.
  • Toinen olennainen asia on tarkistaa valmistajan suosittelemat rengaspaineet, koska kun sitä massaa on eri tavalla, eivät samat selkäytimestä tulevat painelukemat toimi millä on menty viimeiset vuosikymmenet polttiksen ratissa. Ja koska renkaat muutenkin kuluvat tunnetusti patteriautoilla herkemmin (liittyen lähinnä sporttisempaan ajotapaan), niin ne rengaspaineet kannattaa pitää ohjetasoilla jatkossakin.
  • Mutta sitten tärkeä huomio, patteriauton akusto sijaitsee auton pohjassa. Jos laitat tunkin väärään kohtaan, revit samalla pahimmassa tapauksessa akuston reunaa ja voit jopa vahingoittaa akuston toimintaa. Ts. vaikka se luovuttamista onkin, manuaalia on pakko tiirata ja katsoa mistä kaaraa pitää nostaa jotta ei samalla tee tymästi.

Aiheesta on nyt tiuhaan kirjoiteltu mediassakin, kuten:
https://www.is.fi/autot/art-2000009154413.html

Muutenkaan patteriauto ei pitäisi juurikaan itse mennä sorkkimaan. Muistetaan että patteriautot ovat korkeajännitelaitteita ja väärään paikkaan sohaiseminen ruuvarilla voi aiheuttaa paitsi autolle mittavat vauriot, myös sille tee-se-itse-miehelle tai -naiselle. Joten “let’s be careful out there”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *