Ilmasta mutta ei ilmaista päivitystä

Useissa sähköautoissa päivitykset tapahtuvat jo ilmateitse, ts. autoa ei tarvitse viedä pajalle päivitettäväksi. Uusia malleja pusketaan markkinoille kiireessä ja usein ohjelmistot eivät ole ihan viimeiseen asti viilattuja. Ensimmäiset uuden mallin ostajat toimivat samalla koekaniineina ja beta-testaajina.

Sähköautoissa on paljon vähemmän mekaanisia liikkuvia osia kuin polttomoottoriautoissa. Joten jos halutaan vaikka säätää moottorin luonnetta, ohjataan sitä hyvin pitkälti ohjelmiston kautta. Toki lastuttaminen on tuttua polttomoottoriautoistakin, tyypillisesti kuitenkin virityspajojen tekemänä. Sähköautoissa kuitenkin on lähdetty siitä että asiakkaalle tuodaan tarjolle maksullisia lisäpalveluita joilla voidaan tuoda puhtaasti ohjelmistopohjaisia lisäpalveluita, aktivoida toiminnallisuuksia eri malleissa joihin on rakennettu tekninen valmius tai säätää moottorin, tai muiden auton keskeisten komponenttien toimintaa halutulla tavalla.

Nyt esim. Polestar tarjoaa OTA-päivityksenä (Over-the-air) sporttipäivitystä, jonka jälkeen autossa on 50 kW enemmän tehoa ja 20 Nm enemmän vääntöä. Ilmasta tapahtuva päivitys ei kuitenkaan ole ilmainen, vaan tässä tapauksessa jopa suolainen, arviolta n. 1000 €.

https://www.is.fi/autot/art-2000008466154.html

Valmistajat kuten Volkswagen näkevät OTA-päivitykset ennen kaikkea tärkeänä uuden liiketoimintamallin alustana. Eri tyyppiset mikromaksut, alustatalous ym. mobiilimaailmasta tutut käsitteet siirtyvät vahvasti myös neljälle pyörälle.

https://www.volkswagenag.com/en/news/2021/09/Volkswagen_introduces_Over-the-Air_Updates.html#

Mitä tämä tarkoittaa kuluttajan kannalta? No käytännössä sen jälkeen kun auto on ajettu ulos kaupasta, voidaan siihen vuosien saatossa ostaa monia kokonaan uusia toimintoja. Osa ulosmyytävistä automalleista saattaa jopa olla “raudan” osalta täysin identtisiä, halvemmassa automallissa osa toiminnoista on vain ohjelmiston kautta piilotettu tai “kuristettu”. Joten jos asiakas myöhemmin tulee katumapäälle ja haluaisikin kalliimman mallin, on se teknisesti hoidettavissa ihan ohjelmistopäivityksellä.

Paljon on myös spekuloitu että autovalmistajat ovat jo rakentaneet autoihin teknisiä valmiuksia esim. autosta autoon lataamiselle jota esim. Hyundai Ioniq 5 tukee (V2V, Vehicle to Vehicle). Samanaikaisesti tieto siitä että auton toiminta voi hyvinkin radikaalisti muuttua ohjelmistopäivityksellä nostaa huolia niin käyttökokemuksen, asiakastyytyväisyyden mutta ennen kaikkea tietoturvan/yleisen turvallisuuden kannalta.

Mutta pitää vain luottaa siihen että näitä asioita on mietitty. Aika ikävää jos puhtaasti sähköinen ohjaus esimerkiksi kääntäisi suunnat päinvastoin. Foliohattu päähän ja menoksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *