Aurinkoenergiaa akkuun

Meidän oman aurinkovoimalan ensimmäinen tuotantoyksikkö käynnistyi tällä viikolla. Ei nyt ihan niin myöhässä kuin Olkiluoto 3, mutta meilläkin se 3 kk alkuperäisestä aikataulusta perässä. Katolla on nyt 20 paneelia joiden teoreettinen tuotantokapasiteetti on 8 kWp, joka siis toteutuu ehkä optimiolosuhteissa eli kesähelteillä pilvettömältä taivaalta.

Syitä aurinkovoimalan hankkimiselle oli monia. Ilmeisen sähkön pörssihinnan huidellessa vähän väliä ennätyslukemissa lisäksi syitä oli muitakin. Talossamme on maalämpö ja sen myötä itse lämmittäminen varsin kustannustehokasta, mutta sähköä silti kuluu. Ja nyt kun taloudessamme on myös patteriauto, kävi yhtälö varsin houkuttelevaksi.

Aurinkosähkön ongelmahan yleisesti on ollut se että silloin kun energiatuotto on suurinta, on vastaavasti kulutus pientä. Ja silloin kun sitä energiaa tarvittaisiin enemmälti, on tuotto minimaalista tai sitä ei ole (pahimmilla paukkupakkasilla kun paneelitkin ovat lumen peitossa). Mutta silloinkin kun tuottoa on kohtuullisesti, ei se välttämättä ajoitu kulutustarpeen kannalta optimaalisesti.

Jos ylituottoa syntyy, on aurinkosähkömogulilla kaksi vaihtoehtoa: joko myyt ylituoton sähköyhtiölle tai sitten varastoit sen jemmaan. Ensimmäinen on selkeä ja pörssisähkön huidellessa yli 0,5 €/kWh, tällä voi tehdä mukavan tilin. Mutta mites se jemmaaminen? Aurinkovoimaloihin on saatavilla järkyttävän hintaisia, pienikapasiteettisia akustoja jotka eivät käytännössä millään matematiikalla maksa itseään takaisin. Mutta mitäpäs jos taloudesta löytyykin patteriauto?

Patteriauto muuttaa yhtälöä aivan olennaisesti. Valtaosalla auto, voimalinjasta riippumatta, seisoo valtaosan ajasta omalla pihalla. Patteriauton ollessa kyseessä, vielä latauskaapelin päässä. No mitäpä jos kaikki ylituotto puskettaisiinkin auton akustoihin, olettaen tietysti että siellä on tilaa. Mutta akuston haluttua latausastetta kuin latausnopeuttakin on usein mahdollista säätää (ainakin ID4:ssa). Sen lisäksi on aika simppeliä lisätä ohjausta milloin latauspiste antaa virtaa. Näillä keinoin pystytään siten ohjaamaan syntynyttä aurinkoenergiaa mahdollisimman tehokkaasti haluttuun kohteeseen (kotitalouden kulutus, autonlataus, sähkönmyynti).

Mielenkiintoiseksi tilanne menee siinä vaiheessa kun ID4:eenkin tulee V2G/V2H-tuki, jolloin autossa olevaa sähköenergiaa voidaan puskea takaisin taloon ja sähköverkkoon.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/sahkoautojen-akkuvarannot-yhteiseen-kayttoon-volkswagenin-sahkoautot-osaksi-aurinkosahkon-varastointijarjestelmaa/231d65b4-e13c-4f28-9c46-ec8d4e87d970

Tällöinhän autoa voitaisiin käyttää varavirtana niin sähkökatkojen aikana kun mahdollistaa myös kikkailua sähkönhinnalla ja omalla kulutuksella. Ts. silloin kun pörssisähkö on halpaa (tai omaa aurinkoenergiaa syntyy), ladataan auton akustot täyteen ja vastaavasti kun sähkö kallistuu vuorokauden aikana, käytetäänkin jo jemmaan ladattua sähköä autosta. Toki tässä pitää sitten huomioida että lataussyklit kuluttavat myös akustoa ja kokonaiskustannuksissa on useampia muuttujia, mutta ainakin itseäni tuo varavirta näin maalla asuvana kiinnostaa erityisesti. Hyundain Ioniq 5 tarjoaa jo 2-suuntaisen latauksen, mutta Volkkariin se tosiaan on vasta tulossa (tai näin on ainakin tiedotettu).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *