Arktinen sää ja patteriauto

Tänä aamuna oli Pohjois-Karjalassa suht raikas keli, pakkasta -29,5 astetta. Hieman jännitti aamulla että millainen kasa vikakoodeja/viestejä ilmestyy mittaristoon, mutta ei, ei tullut ainuttakaan. Laitoin auton ilmastoinnin päälle noin puoli tuntia ennen lähtöä mikä tuntui riittävän hyvin eivätkä jarrutkaan olleet tällä kertaa jäässä. Hämmentävää, kaikki pelaa. Sen sijaan puolison bensa-Golf sätkätti tuskissaan ja jäi päiväksi makaamaan pihaan. Peli 1-0 patteriautolle.

Akusto oli ladattu 80%:iin suositusten mukaisesti ja ensimmäiset minuutit kulutuslukemat olivat suht hurjia, mikä näkyi luonnollisesti toimintasäteen sulamisena silmissä. Voin kyllä hyvin käsittää sähköautoilijoiden fobiat toimintasäteen osalta, ei ainakaan entisessä nokivasarassa toimintasäde heitellyt samalla tavalla, toki ei sitä tullut tiirattua samanlaisella pieteetillä.

Mutta siis ensimmäiset kilometrit mentiin reilusti yli 50 kWh/100 km lukemilla, sisälämmöksi säädetty rapiat parikymmentä ja pakaranlämmittimet päällä, sekä 2 henkeä autossa. Kun olin aamulogistiikan hoitanut (vienyt pojan koulukyydille sekä selviytynyt omalle työmaalle) niin aikaa oli kulunut vajaan tunnin verran ja kulutuslukemat olivat hieman tasoittuneet. Keskinopeus minulla oli suht samoissa lukemissa kuin WLTP-testissä, mutta lämpötilaeroa sellaiset 40-50 astetta.

Jos nyt tuosta karkeasti kalkuloi, jää toimintasäde näissä olosuhteissa vain noin 200 km:iin, mikä on aika kaukana esitteissä kerrotusta 475 km:stä. Toki kuten aiemmassa jutussa pohdin, mikä merkitys ylipäätään on sellaisella testillä joka ajetaan ei-realistisissa olosuhteissa tai pitäisikö ylipäätään olla toinen testi joka mittaisi autojen toimivuutta talviolosuhteissa. Mutta tähän on hyvä siis varautua että 77 kWh-akustolla ei kovalla pakkasella ajeta pariasataa enempää. Itselläkin tässä on vetokoukku perässä ja pitää jossain välissä kokeilla mikä on peräkärryn vaikutus kulutukseen, mutta jos auton lastaa täyteen ihmisiä, tavaratilaan kamoja ja peräkärryn perään, sekä lähtee ajamaan kovassa pakkasessa, niin ei tuolla paljon kauppareissua pitempää matkaa pysty tekemään. Asutaan siis noin 25 km päässä Joensuun keskustasta. Mutta onhan tuo ääritilanne eikä tuollaista tarvetta meillä käytännössä ole.

Sen verran tuli päivän aikana kuitenkin ajoa että loppupäivästä auto alkoi jo ehdotella latauspisteelle hakeutumista. Hieman se pistää hermostuttamaan vielä kokematonta patteriautoilijaa. Loppupelissä toimintasäteeksi jäi reilut 30 km mikä kuitenkin mentiin ihan normivauhdilla. Mitä foorumeilta olen lukenut, niin jossain muutaman prosentin paikkeilla auto laittaa etanatilan päälle säästääkseen virtaa ja tarkoittaa käytännössä sitä että sitten ryömitään pakkasessa minimilämmöillä ja mukavuuksilla. Siihen ei tarvinnut mennä.

Ensimmäinen kokemus kovasta pakkasesta jäi siis plussan puolelle. Auto toimi hienosti mutta samalla sai kyllä varsin konkreettisen kosketuksen todelliseen toimintasäteesen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *